Æblestykker med overskudssurdej

ForfatterVanessa Wolter
Rating

De lækreste æbleboller med overskudssurdej og chiafrø

Ingen surdej? Det er ikke noget problem: Hvis du ikke har en surdej stående, så har jeg faktisk også lavet en variant kun med gær og tilpasset alle målene.

Den her opskrift på æblestykker er virkelig lækker, og den giver simpelthen de saftigste boller. Overskudssurdej og en lille smule gær får bollerne til at hæve godt op - og foldeprocessen gør, at du du får bagværk med meget flotte lufthuller. Jeg bruger min yndlingsmel, manitoba fra Skærtoft Mølle. Den er smagfuld og lækker, og så danner den lynhurtigt et stærkt glutennetværk i dejen.

Den her opskrift kom til verden på en kølig dag i februar, da mine forældre havde været forbi med en pose fyldt med saftige vinteræbler. Deres have er fyldt med træer, som i sensommeren bugner af æbler, og et af træerne giver gyldne, rødkindede æbler, der holder hele vinteren, hvis bare de opbevares tørt og køligt. Det er dem, jeg har brugt her, men du kan bruge lige den æblesort, du har ved hånden.

Jeg håber, du vil synes om opskriften! Skriv endelig en kommentar nederst, hvis du har prøvet kræfter med den, eller hvis du har spørgsmål 👇

/ Vanessa

Instagram:@bagvedvanessa

Facebook: @bagvedvanessa

Mængde1 Portion
 520 g koldt vand
 5 g gær
 100 g overskudssurdej (den del af din modersurdej, du tager fra ved fodring)
 300 g tipo 00
 350 g manitoba-mel (jeg bruger den fra Skærtoft Mølle)
 12 g salt
 2 spsk chiafrø
 2 æbler (revet groft og drænet)
1

Dag 1:

Start med din fordej:

Kom gær i en bøtte (en som har et låg). Tilsæt vand og overskudssurdej og rør det godt sammen, så gæret er opløst.

2

Bland melet i (brug hånden - eller en ske, hvis du ikke er så god til det der med at få dej på hænderne). Glat dejen med en våd hånd, kom låg på bøtten og lad den hvile i 20-30 minutter.

3

Drys nu saltet ud over dejen og fordel det godt i hele dejen med en våd hånd. Dejen skulle gerne begynde at samle sig nu. Lad igen dejen stå i 30 minutter.

4

Fold ørefold. Lad dejen hvile i 30 minutter.

5

Drys chiafrø på dejen og fordel æbleriveriet ovenpå. Lav et coil fold, hvor dejen slår en lille kolbøtte ned over sig selv, så fordeles fyldet groft i små lommer i dejen. Lad dejen hvile ca. 30 minutter igen og gentag foldningen.

6

Lad dejen hvile 1 times tid under låg og kom den på køl til i morgen. Glæd dig - du har friske morgenboller i morgen tidlig!

7

Dag 2:

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og hak den i mindre stykker. Du kan også bruge to skeer, hvis du er mere til det.

Bag bollerne på et hedt bagestål ved 230 grader til de er gyldne (12-20 minutter).

Kategori

Ingredienser

 520 g koldt vand
 5 g gær
 100 g overskudssurdej (den del af din modersurdej, du tager fra ved fodring)
 300 g tipo 00
 350 g manitoba-mel (jeg bruger den fra Skærtoft Mølle)
 12 g salt
 2 spsk chiafrø
 2 æbler (revet groft og drænet)

Fremgangsmåde

1

Dag 1:

Start med din fordej:

Kom gær i en bøtte (en som har et låg). Tilsæt vand og overskudssurdej og rør det godt sammen, så gæret er opløst.

2

Bland melet i (brug hånden - eller en ske, hvis du ikke er så god til det der med at få dej på hænderne). Glat dejen med en våd hånd, kom låg på bøtten og lad den hvile i 20-30 minutter.

3

Drys nu saltet ud over dejen og fordel det godt i hele dejen med en våd hånd. Dejen skulle gerne begynde at samle sig nu. Lad igen dejen stå i 30 minutter.

4

Fold ørefold. Lad dejen hvile i 30 minutter.

5

Drys chiafrø på dejen og fordel æbleriveriet ovenpå. Lav et coil fold, hvor dejen slår en lille kolbøtte ned over sig selv, så fordeles fyldet groft i små lommer i dejen. Lad dejen hvile ca. 30 minutter igen og gentag foldningen.

6

Lad dejen hvile 1 times tid under låg og kom den på køl til i morgen. Glæd dig - du har friske morgenboller i morgen tidlig!

7

Dag 2:

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og hak den i mindre stykker. Du kan også bruge to skeer, hvis du er mere til det.

Bag bollerne på et hedt bagestål ved 230 grader til de er gyldne (12-20 minutter).

Æblestykker med overskudssurdej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!