Sprødt og glutenfrit lyder måske som modsætninger, men boghvedekernerne på disse glutenfri boller bagt på bagestål giver en dejlig knasende oplevelse, når man tager en bid.
Og den her opskrift på glutenfri boller med boghvede får både smag og konsistens til at gå op i en højere enhed: Min kæreste gik så langt som at udbryde, at han faktisk ville vælge en af disse smagfulde glutenfri boller frem for en almindelig gærdejsbolle med gluten!
Dag 1 / eller om formiddagen – Pisk dejen til glutenfri boller sammen
1) Kog boghvedekernerne i ca. 10 minutter i en kasserolle med vand og salt. Sluk så for varmen og lad kernerne stå i gryden i yderligere 10 minutter med et låg på, så de kan trække den sidste væske. Kom nu rapsolie i og rør rundt. Sæt kernerne til side og lad dem køle lidt af.
2) Kom madlavningsfilm i en form, så det dækker bund og sider helt og går ca. 2 cm ud over kanten på formen - du skal kunne få fat i plastikken og løfte dejen ud af formen inden bollerne skal bages. Brug evt. en kondibøtte som form, den vil nemlig passe godt til mængden af dej i den her opskrift.
3) Bland melet i en skål, brug evt. piskeriset til det.
4) Varm vandet i en lille gryde, og hæld det over i stor, tom skål.
5) Kom nu gær, salt, ahornsirup og kardemomme over i det lune vand. Pisk, indtil al gæren er opløst.
6) Nu skal loppefrøskallerne i. Pisk massen godt i ca. 15 sekunder.
7) Hæld hurtigt melblandingen i væsken og pisk videre, indtil dejen er helt fri for klumper.
8) Hæld dejen over i formen og brug en våd hånd til at glatte overfladen med. Fordel de kogte boghvedekerner oven på dejen og tryk dem let ned.
9) Kom låg eller plastfilm over formen, og sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Dejen plejer at hæve godt op.
10) Lad låget blive på og sæt dejen på køl i minimum 6 timer, allerhelst natten over - det gør gode ting for smagen.
Dag 2 / eller senere på dagen - Bagetid for de glutenfri boller
30-45 minutter før du vil bage, placerer du dit bagestål midt i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader, gerne varmluft. Du kan også bruge en almindelig ovnplade, men bagestålet virker mere effektivt. Tjek evt. temperaturen på dit bagestål løbende med et infrarødt termometer.
Når ovnen er godt varm, fortsætter du med følgende trin:
1) Tag dejen ud af køleskabet og løft den forsigtigt op af formen ved at holde i husholdningsfilmens ender.
2) Hak dejen ud i 9 lige store stykker - fx med en dejskærer eller en skarp kniv.
3) Kom de glutenfri boller på et stykke bagepapir og lad det hele glide over på dit bagestål eller din supervarme ovnplade. Det letteste er her at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også være kreativ og bruge et stort stykke pap, fx låget fra en pizzabakke.
4) Bag dine glutenfrie boghvedeboller i 25-30 minutter - de skal føles lette, når du løfter dem fra pladen.
Lad nu bollerne køle godt af på en rist, før du skærer dem over. Jeg ved, det er svært at vente, men konsistensen bliver alt andet lige bedre, når glutenfrit bagværk får lov at køle helt af.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Dag 1 / eller om formiddagen – Pisk dejen til glutenfri boller sammen
1) Kog boghvedekernerne i ca. 10 minutter i en kasserolle med vand og salt. Sluk så for varmen og lad kernerne stå i gryden i yderligere 10 minutter med et låg på, så de kan trække den sidste væske. Kom nu rapsolie i og rør rundt. Sæt kernerne til side og lad dem køle lidt af.
2) Kom madlavningsfilm i en form, så det dækker bund og sider helt og går ca. 2 cm ud over kanten på formen - du skal kunne få fat i plastikken og løfte dejen ud af formen inden bollerne skal bages. Brug evt. en kondibøtte som form, den vil nemlig passe godt til mængden af dej i den her opskrift.
3) Bland melet i en skål, brug evt. piskeriset til det.
4) Varm vandet i en lille gryde, og hæld det over i stor, tom skål.
5) Kom nu gær, salt, ahornsirup og kardemomme over i det lune vand. Pisk, indtil al gæren er opløst.
6) Nu skal loppefrøskallerne i. Pisk massen godt i ca. 15 sekunder.
7) Hæld hurtigt melblandingen i væsken og pisk videre, indtil dejen er helt fri for klumper.
8) Hæld dejen over i formen og brug en våd hånd til at glatte overfladen med. Fordel de kogte boghvedekerner oven på dejen og tryk dem let ned.
9) Kom låg eller plastfilm over formen, og sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Dejen plejer at hæve godt op.
10) Lad låget blive på og sæt dejen på køl i minimum 6 timer, allerhelst natten over - det gør gode ting for smagen.
Dag 2 / eller senere på dagen - Bagetid for de glutenfri boller
30-45 minutter før du vil bage, placerer du dit bagestål midt i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader, gerne varmluft. Du kan også bruge en almindelig ovnplade, men bagestålet virker mere effektivt. Tjek evt. temperaturen på dit bagestål løbende med et infrarødt termometer.
Når ovnen er godt varm, fortsætter du med følgende trin:
1) Tag dejen ud af køleskabet og løft den forsigtigt op af formen ved at holde i husholdningsfilmens ender.
2) Hak dejen ud i 9 lige store stykker - fx med en dejskærer eller en skarp kniv.
3) Kom de glutenfri boller på et stykke bagepapir og lad det hele glide over på dit bagestål eller din supervarme ovnplade. Det letteste er her at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også være kreativ og bruge et stort stykke pap, fx låget fra en pizzabakke.
4) Bag dine glutenfrie boghvedeboller i 25-30 minutter - de skal føles lette, når du løfter dem fra pladen.
Lad nu bollerne køle godt af på en rist, før du skærer dem over. Jeg ved, det er svært at vente, men konsistensen bliver alt andet lige bedre, når glutenfrit bagværk får lov at køle helt af.