Hvem siger, at glutenfrie boller ikke kan være både luftige og lækre?
Den her opskrift på nemme og luftige glutenfrie gulerodsboller giver virkelig gode resultater! Og på trods af, at de er helt uden gluten og mystiske tilsætningsstoffer, så bliver de her boller super saftige og bløde i krummen.
Solsikkekernerne tilføjer en lækker, let ristet smag som går rigtig godt sammen med den let parfumerede sødme fra kardemommen.

Dag 1 / eller om formiddagen – Pisk den glutenfrie dej sammen
1) Fór en form med husholdningsfilm, så filmen dækker bunden og siderne helt og går ca. 5 cm ud over kanten på formen. Drys evt. solsikkekerner i bunden af formen, hvis du godt kan lide kerner på bunden af dine gulerodsboller.
2) Bland de tre meltyper i en skål.
3) Fordel gæren i mindre stykker og kom det i en stor skål.
4) Varm vandet i en lille gryde, så det bliver lunt. Hæld det herefter i skålen med gær og tilføj sukker, salt og kardemomme. Pisk indtil alt i skålen føles opløst.
5) Nu skal du hælde loppefrøskallerne i, og når det er gjort, pisker du i ca. 15 sekunder.
6) Hæld hurtigt mel og revet gulerod i væsken og pisk videre, indtil dejen er fri for klumper.
7) Kom dejen over i den formen og glat overfladen med en våd hånd. Drys solsikkekerner på toppen og tryk dem let ned i dejen.
8) Kom låg eller plastfilm over formen og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
9) Formen med låg skal nu på køl i minimum 6 timer (meget gerne natten over).
Dag 2 / eller senere samme dag - De glutenfri gulerodsboller bages
Ca. 30-45 min. før du vil bage, placerer du dit bagestål (eller din ovnplade) i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader varmluft. Tjek temperaturen på bagestålet/ovnpladen med et infrarødt termometer.
Når ovnen er varm nok, skal dejen ud af køleskabet og skæres ud:
1) Tag dejen ud af køleskabet og løft forsigtigt dejen op af formen ved at holde fast i den del af plastikfilmen, som går ud over kanten på formen.
2) Hak dejen ud i 9 stykker - det er nemmest med en dejskærer eller en skarp kniv.
3) De glutenfri gulerodsboller placerer du nu på et stykke bagepapir og lader det hele glide over på dit bagestål eller din varme ovnplade. Her er det lettest at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også bruge et stykke pap, evt. låget fra en pizzabakke.
4) Bollerne bages nu i 8 minutter, hvorefter du evt. pensler siderne med et sammenpisket æg.
Hvis du vil undgå ægget, kan du bare sætte en timer til 25 minutter (bollerne skal have mellem 25 og 30 minutter i alt).
5) Bag herefter bollerne i 2-3 minutter mere, og pensl igen.
6) Bag gulerodsbollerne i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne og føles lette, når du løfter dem.
Lad bollerne køle af på en rist, før du skærer dem over. Vi ved godt, at det er vildt svært at vente, men konsistensen bliver bedst, hvis bollerne lige får lov til at dampe godt af.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Dag 1 / eller om formiddagen – Pisk den glutenfrie dej sammen
1) Fór en form med husholdningsfilm, så filmen dækker bunden og siderne helt og går ca. 5 cm ud over kanten på formen. Drys evt. solsikkekerner i bunden af formen, hvis du godt kan lide kerner på bunden af dine gulerodsboller.
2) Bland de tre meltyper i en skål.
3) Fordel gæren i mindre stykker og kom det i en stor skål.
4) Varm vandet i en lille gryde, så det bliver lunt. Hæld det herefter i skålen med gær og tilføj sukker, salt og kardemomme. Pisk indtil alt i skålen føles opløst.
5) Nu skal du hælde loppefrøskallerne i, og når det er gjort, pisker du i ca. 15 sekunder.
6) Hæld hurtigt mel og revet gulerod i væsken og pisk videre, indtil dejen er fri for klumper.
7) Kom dejen over i den formen og glat overfladen med en våd hånd. Drys solsikkekerner på toppen og tryk dem let ned i dejen.
8) Kom låg eller plastfilm over formen og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
9) Formen med låg skal nu på køl i minimum 6 timer (meget gerne natten over).
Dag 2 / eller senere samme dag - De glutenfri gulerodsboller bages
Ca. 30-45 min. før du vil bage, placerer du dit bagestål (eller din ovnplade) i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader varmluft. Tjek temperaturen på bagestålet/ovnpladen med et infrarødt termometer.
Når ovnen er varm nok, skal dejen ud af køleskabet og skæres ud:
1) Tag dejen ud af køleskabet og løft forsigtigt dejen op af formen ved at holde fast i den del af plastikfilmen, som går ud over kanten på formen.
2) Hak dejen ud i 9 stykker - det er nemmest med en dejskærer eller en skarp kniv.
3) De glutenfri gulerodsboller placerer du nu på et stykke bagepapir og lader det hele glide over på dit bagestål eller din varme ovnplade. Her er det lettest at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også bruge et stykke pap, evt. låget fra en pizzabakke.
4) Bollerne bages nu i 8 minutter, hvorefter du evt. pensler siderne med et sammenpisket æg.
Hvis du vil undgå ægget, kan du bare sætte en timer til 25 minutter (bollerne skal have mellem 25 og 30 minutter i alt).
5) Bag herefter bollerne i 2-3 minutter mere, og pensl igen.
6) Bag gulerodsbollerne i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne og føles lette, når du løfter dem.
Lad bollerne køle af på en rist, før du skærer dem over. Vi ved godt, at det er vildt svært at vente, men konsistensen bliver bedst, hvis bollerne lige får lov til at dampe godt af.