Surdejsboller med manitoba og blandede kerner

ForfatterVanessa Wolter
Rating

Opskrift på de lækreste surdejsboller med masser af sprøde frø og kerner

De her surdejsboller er som et varmt kram på en vinterdag - og de sætter helt sikkert et smil på din morgen! Kernerne kan varieres i uendeligheder, men jeg har drysset bord og dej med solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner, og det kan i hvert fald anbefales <3

Jeg elsker at bage boller med mel fra Skærtoft Mølle - her har jeg brugt deres manitobamel og fuldkornshvede.

Husk at din surdej skal være bageklar og peaket, når du bruger den. Har du kastet dig ud i at starte en surdej fra bunden, og er det første gang, du bruger den, så skal du enten have fodret den godt i en uges tid, før du bager - eller bruge en lille smule gær den første gang.

Jeg håber, du vil prøve opskriften! Skriv endelig en kommentar nederst (eller kontakt mig på Instagram), hvis du har prøvet kræfter med den, eller hvis du har spørgsmål 👇

/ Vanessa

Instagram:@bagvedvanessa

Facebook: @bagvedvanessa

Mængde1 Portion
 500 g lunt vand
 130 g bageklar surdej
 500 g Manitoba-mel (fx fra Skærtoft Mølle) - du kan også bruge tipo 00
 100 g fuldkornshvedemel (fx fra Skærtoft Mølle)
 14 g salt
 2 håndfulde blandede frø og kerner (fx græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesam)
1

Dag 1

  • Fordej: Bland vand, surdej og mel i en bøtte med låg og lad dejen hvile i 30 minutter under låg. Dejen skal være meget våd og klistret.
  • Drys saltet over dejen og fordel det ved at ælte dejen sammen med en våd hånd. Når saltet virker godt fordelt, lader du igen dejen stå i 30 minutter under låg.
  • Fold nu dejen ind over sig selv fra kanterne ind mod midten. Lad igen dejen hvile i 30 minutter.
  • Fold dejen ind under sig selv (coil folds). Lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Fold igen dejen ind under sig selv (coil folds). Lad igen dejen hvile i 30 minutter.
  • Når dejen buer let opad mod midten efter hævning, og når den er hævet med ca. 30 procent, sætter du den på køl til koldhævning natten over.
2

Dag 2

  • Placér et bagestål på en rist midt i ovnen og sæt temperaturen på 230 grader. Sæt evt. et stålfad med granitskærver/lavasten i bunden af ovnen – så kan du hælde kogende vand på når du har sat bollerne ind på stålet og på den måde skabe damp.
  • Drys køkkenbordet med solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner, og lad dejen falde ned på kernerne. Hak den nu dejen i mindre dele med en dejskærer med vand på.
  • Bag bollerne indtil de er gyldne (12-15 minutter).
KategoriDejtype

Ingredienser

 500 g lunt vand
 130 g bageklar surdej
 500 g Manitoba-mel (fx fra Skærtoft Mølle) - du kan også bruge tipo 00
 100 g fuldkornshvedemel (fx fra Skærtoft Mølle)
 14 g salt
 2 håndfulde blandede frø og kerner (fx græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesam)

Fremgangsmåde

1

Dag 1

  • Fordej: Bland vand, surdej og mel i en bøtte med låg og lad dejen hvile i 30 minutter under låg. Dejen skal være meget våd og klistret.
  • Drys saltet over dejen og fordel det ved at ælte dejen sammen med en våd hånd. Når saltet virker godt fordelt, lader du igen dejen stå i 30 minutter under låg.
  • Fold nu dejen ind over sig selv fra kanterne ind mod midten. Lad igen dejen hvile i 30 minutter.
  • Fold dejen ind under sig selv (coil folds). Lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Fold igen dejen ind under sig selv (coil folds). Lad igen dejen hvile i 30 minutter.
  • Når dejen buer let opad mod midten efter hævning, og når den er hævet med ca. 30 procent, sætter du den på køl til koldhævning natten over.
2

Dag 2

  • Placér et bagestål på en rist midt i ovnen og sæt temperaturen på 230 grader. Sæt evt. et stålfad med granitskærver/lavasten i bunden af ovnen – så kan du hælde kogende vand på når du har sat bollerne ind på stålet og på den måde skabe damp.
  • Drys køkkenbordet med solsikkekerner, hørfrø og græskarkerner, og lad dejen falde ned på kernerne. Hak den nu dejen i mindre dele med en dejskærer med vand på.
  • Bag bollerne indtil de er gyldne (12-15 minutter).
Surdejsboller med manitoba og blandede kerner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!