Opskrift på nem og lækker surdejspizza
Hjemmelavet pizza er altid fantastisk - uanset om det er til hverdag, i weekenden eller til gæster.
Her får du opskriften på en pizzadej med surdej, der er rigtig nem at arbejde med og som smager helt fantastisk. Surdejen giver en dybere smag til din pizzabund, så hvis du kan finde overskud til lige at røre en dej sammen dagen før, så lover jeg dig, at det er tiden værd!
Hvis du gerne vil spise pizza i aften, så prøv den her opskrift på æltefri pizza med gær, vil du gerne have pizza om en times tid, så prøv den her superhurtige pizzaopskrift - begge opskrifter giver lækre, sprøde pizzaer med flotte luftbobler i kanten!
Generelt er hemmeligheden bag lækre, sprøde pizzaer hjemme i din almindelige ovn at bruge et bagestål, men kombinationen af bagestål og surdejspizza tager smagsoplevelsen til nye højder, hvis du spørger mig. Jeg synes selv, at de bedste pizzaer har simpelt fyld, hvor de enkelte smagsnuancer kommer til deres ret. Jeg har listet mine 5 bedste bud på simpelt, lækkert og vegetarisk fyld nedenfor. Jeg kommer typisk tomatsovs, olivenolie eller pesto under fyldet.
Mine 5 bedste ideer til lækkert, simpelt og vegetarisk pizzafyld:
- Kartofler i tynde skiver, feta, gedeost eller parmesan (se billederne på den færdige pizza øverst og nederst i denne opskrift)
- Friske, modne tomater, basilikum og bøffelmælksmozzarella
- Svampe i skiver (f.eks. champignon, portobello, østershatte eller shiitake) og feta
- Babyspinatblade, tomater, friske løgringe, mozzarella, gedeost eller feta
- Fintsnittet kål vendt i citron, olivenolie og salt og peber, toppet med fetaost

Dag 1 - pizzadej med surdej
1. Bland alle ingredienserne sammen på en røremaskine, kør først maskinen i langsomt tempo, bare for at samle dejen, og derefter med fuld kraft, indtil dejen klasker mod og slipper skålens sider - og består glutenprøven (vinduestesten). Glutenprøven går ud på, at du med våde hænder forsigtigt trækker i en lille del af dejen - hvis dejen føles stærk og elastisk, og hvis du kan strække den, så den næsten bliver gennemsigtig, er testen bestået. En bestået glutentest betyder, at dejen er klar til næste trin. Hvis din dej ikke består testen, lader du maskinen ælte videre i høj hastighed et halvt til et helt minut og gentager processen.
2. Smør en bøtte med låg med ca. 2 spsk. olie. Kom dejen heri.
3. Fold dejen ved at lave små "ører", som du hiver let i. Fold dejørerne ind over midten af din dej (se nedenstående billede). Du skal trække lidt i dejen og udnytte dens elasticitet, dog ikke så meget, at den går i stykker. Det handler om at give dejens glutenstrenge gradvist mere styrke, så de må helst ikke knække i processen.
4. Lad dejen hvile i bøtten (med låget på) i 40 minutter, hvorefter du gentager foldningen fra pkt. 3.
5. Lad dejen hvile i 1-4 timer et lunt sted.
6. Kom dejen på køl til næste dag/aften.
Dag 2 - bagning af surdejspizza
1. Sæt en rist midt i ovnen og placér et bagestål oven på risten. Varm ovnen op til makstemperatur og brug gerne varmluftsfunktionen. Det tager typisk 45 minutter, men du kan nemt holde øje med temperaturen løbende ved at bruge et infrarødt termometer.
2. Drys durummel på et rent og tørt køkkenbord og vend forsigtigt dejen ud af bøtten og ned på bordet.
3. Del dejen i fire lige store dele. Det er lettest at gøre med en dejskærer.
4. Fold dejstykkerne ind over sig selv (på samme måde som foldningen ovenfor i dag 1, pkt. 3), og vend kuglerne, så bunden nu er øverst.
5. Lad dejkuglerne hvile på bordet i 30 minutter, og brug tiden på at forberede fyldet til pizzaerne.
6. Læg et stykke bagepapir på bordet ved siden af dejkuglerne.
7. Tryk let på en dejkugle med fingerspidserne og læg dejen over på bagepapiret.
8. Drys lidt durummel på dejen. Med lidt durummel på hænderne trykker du forsigtigt dejen 2-3 cm fra midten og arbejder dig ud til kanten - sørg for at lade cirka en centimeter kant være tilbage, hvis du gerne vil have en sprød kant med flotte lufthuller i. Husk at fordele trykket med hånd og fingre, så der ikke kommer huller i den tynde bund. Stræk forsigtigt dejen med to flade hænder, så den bliver lidt større.
9. Kom dit yndlingsfyld på pizzaen.
10. Lad pizza og bagepapir glide over på en kombispade (eller en pizzaspade), og lad herefter pizza (med bagepapir under) glide over på det meget varme bagestål.
11. Bag pizzaen i 5-10 minutter, alt efter hvor mørk du ønsker din afbagning.
Velbekomme!
Ingredienser
Fremgangsmåde
Dag 1 - pizzadej med surdej
1. Bland alle ingredienserne sammen på en røremaskine, kør først maskinen i langsomt tempo, bare for at samle dejen, og derefter med fuld kraft, indtil dejen klasker mod og slipper skålens sider - og består glutenprøven (vinduestesten). Glutenprøven går ud på, at du med våde hænder forsigtigt trækker i en lille del af dejen - hvis dejen føles stærk og elastisk, og hvis du kan strække den, så den næsten bliver gennemsigtig, er testen bestået. En bestået glutentest betyder, at dejen er klar til næste trin. Hvis din dej ikke består testen, lader du maskinen ælte videre i høj hastighed et halvt til et helt minut og gentager processen.
2. Smør en bøtte med låg med ca. 2 spsk. olie. Kom dejen heri.
3. Fold dejen ved at lave små "ører", som du hiver let i. Fold dejørerne ind over midten af din dej (se nedenstående billede). Du skal trække lidt i dejen og udnytte dens elasticitet, dog ikke så meget, at den går i stykker. Det handler om at give dejens glutenstrenge gradvist mere styrke, så de må helst ikke knække i processen.
4. Lad dejen hvile i bøtten (med låget på) i 40 minutter, hvorefter du gentager foldningen fra pkt. 3.
5. Lad dejen hvile i 1-4 timer et lunt sted.
6. Kom dejen på køl til næste dag/aften.
Dag 2 - bagning af surdejspizza
1. Sæt en rist midt i ovnen og placér et bagestål oven på risten. Varm ovnen op til makstemperatur og brug gerne varmluftsfunktionen. Det tager typisk 45 minutter, men du kan nemt holde øje med temperaturen løbende ved at bruge et infrarødt termometer.
2. Drys durummel på et rent og tørt køkkenbord og vend forsigtigt dejen ud af bøtten og ned på bordet.
3. Del dejen i fire lige store dele. Det er lettest at gøre med en dejskærer.
4. Fold dejstykkerne ind over sig selv (på samme måde som foldningen ovenfor i dag 1, pkt. 3), og vend kuglerne, så bunden nu er øverst.
5. Lad dejkuglerne hvile på bordet i 30 minutter, og brug tiden på at forberede fyldet til pizzaerne.
6. Læg et stykke bagepapir på bordet ved siden af dejkuglerne.
7. Tryk let på en dejkugle med fingerspidserne og læg dejen over på bagepapiret.
8. Drys lidt durummel på dejen. Med lidt durummel på hænderne trykker du forsigtigt dejen 2-3 cm fra midten og arbejder dig ud til kanten - sørg for at lade cirka en centimeter kant være tilbage, hvis du gerne vil have en sprød kant med flotte lufthuller i. Husk at fordele trykket med hånd og fingre, så der ikke kommer huller i den tynde bund. Stræk forsigtigt dejen med to flade hænder, så den bliver lidt større.
9. Kom dit yndlingsfyld på pizzaen.
10. Lad pizza og bagepapir glide over på en kombispade (eller en pizzaspade), og lad herefter pizza (med bagepapir under) glide over på det meget varme bagestål.
11. Bag pizzaen i 5-10 minutter, alt efter hvor mørk du ønsker din afbagning.
Velbekomme!